Orvostanácsok a szuper immunrendszer eléréséhez

 

Belgyógyász-háziorvos szakértőnk sokszor tapasztalta, hogy az emberi szervezet az egyik legcsodálatosabb szerkezet a világon. Pácienstörténetei, tanácsai sokat segíthetnek testi-lelki védekezőképességünk erősítésében.

2023. október 1.

„Ismerd magad, ismerd az ellenséged – és ezer csatában is győzedelmeskedhetsz”. Szun-ce óta tudjuk, hogy magunkkal legalább annyit kell foglalkozzunk, mint az ellenséggel. Az elmúlt több mint 2 év járványhelyzete rávilágított arra, hogy hiába fejlődött hatalmasat az elmúlt évtizedekben az orvostudomány, e látványos fejlődés ellenére mennyire kiszolgáltatottak és védtelenek vagyunk egy eddig – az emberiség számára ismeretlen – agresszív vírus támadásával szemben.

Nagyon sok fájdalommal, bizonytalansággal és egzisztenciális nehézségekkel járt a járvány leküzdése, és ez a harc tudatosította azt a tényt, hogy egészséges testtel és lélekkel sokkal nagyobb esélyünk van a vírus legyőzésére és a túlélésre! A legtöbb emberben ilyenkor felmerül a kérdés: „Vajon mindent megtettem-e azért, hogy a szervezetem a legjobb, legerősebb állapotban fogadja a járvány okozta kihívásokat?” A legtöbbünk válasza sajnos egyértelműen nem.

Akaraterő és tájékozottság is kell a változáshoz, nemcsak felismerés

Sokan vagyunk, akik a mai világunkban a túl sok munka és a rendszeres napi stressz miatt nem tudnunk elég időt és figyelmet fordítani a szellemi, fizikai és lelki egészségükre. Bár felismerjük, hogy nagy szükségünk lenne a változásra, sokszor az akaraterő, elszántság vagy éppen a megfelelő tájékozottság hiányzik hozzá. Ebben segít a már Magyarországon is egyre ismertebb health coaching, ami elindít azon az úton, hogy életünket és egészségünket is jobbá tegyük.

Mi is az a health coaching?

A health coaching egy olyan támogató folyamat, amelynek célja az ügyfelek szellemi, testi és lelki egészségének megteremtése, megőrzése és megelőző jellegű védelme. A Health Coach pedig egy olyan szakember, aki személyre szabott ösztönzéssel segít ügyfeleinek a lehető legjobb életminőség elérésében. Noha az aktuális témák nagymértékben változhatnak, a health coaching foglalkozások egy dolog körül forognak: segítenek a folyamatban résztvevőnek megvalósítani saját egészségügyi céljait.

Négy fő pillére a táplálkozás, a mozgás, a helyes életvitel és mentalitás, illetve ezek megfelelő egyensúlya. A health coach segítheti a krónikus betegségek kezelését, az immunrendszer megfelelő támogatását. Ezek a legalapvetőbb tényezői az egészséges életnek, és a hosszútávú egészség megőrzésének és az immunrendszer megfelelő működésének.

„Az emberi test egy sejtekben és sejtek közötti szüntelen zajló csevej” – Danny Hillis.

Többszörös védekezőrendszer

Manapság a csapból is az folyik, hogy erősítsük az immunrendszerünket, de valójában tudjuk-e, hogy pontosan, hogy mi is ez az úgynevezett immunrendszer? Az emberi testet többszörös védekezőrendszer védi a külső támadások ellen, mégis komoly fenyegetést jelentenek számára a különféle mikroorganizmusok, legfőképp a vírusok és baktériumok. Az immunrendszer biztosítja szervezetünk kórokozókkal szembeni védelmét. A kórokozók által kiváltott betegség súlyossága és kimenete három tényezőtől függ: a mikroorganizmusok számától, virulenciájától, azaz megbetegítő képességétől, és a szervezet védekezőrendszerének állapotától.

Immunrendszerünk harcol a kórokozók ellen

A mi felelősségünk e védekezőrendszer épségének megőrzése és optimális szinten tartása. Normális védekezőképességű embereknél a betegségek túlnyomó többsége enyhe lefolyású, ritkábban fejlődik ki szövődmény. Azoknak viszont, akiknek gyengült az immunitása, sokkal komolyabb megbetegedéssel kell szembenézniük, megküzdeniük.

Mit tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért?

A szervezetünk védekezőképességét fokozhatjuk és egyensúlyban tarthatjuk a következőkkel:

  • Tartózkodjunk minél több időt a friss levegőn, lehetőleg sportoljunk a szabadban;
  • Megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot és táplálékot fogyasszunk, pótoljuk a létfontosságú vitaminokat;
  • Legyen alvásunk pihentető és elegendő;
  • Kerüljük, amennyire tudjuk, a mindennapjainkat megmérgező stresszfaktorokat;
  • Ápoljuk társas kapcsolatainkat a családon belül, illetve a barátainkkal;
  • Törekedjünk a rendszerességre, kiegyensúlyozottságra életünk minden területén!

Táplálékkal bevitt mesterséges anyagok és adalékok csökkentik hatékonyságát

A táplálkozásunkkal is sokban hozzájárulhatunk az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ennek hatékonyságát sajnos csökkentik a mesterséges anyagokat, illetve adalékanyagokat tartalmazó ételek fogyasztása. Ezek a szervezet számára idegen kémiai anyagok és allergizáló tényezők is egyben. Ezért nagyon fontos, hogy törekedjünk minél több egészséges alapélelmiszer kiválasztására. Ilyenek az úgynevezett szuperélelmiszerek: pl. avokádó, lencse, brokkoli vagy olajos magvak. Érdemes odafigyelnünk az elkészítésük helyes módjára és a napi táplálkozás megfelelő időzítésére is. Tudatos táplálkozással, kis odafigyeléssel tehát sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, és így egyértelműen csökkenthetjük ezen betegségek kialakulásának kockázatát.

A világ legcsodálatosabb szerkezete: az emberi szervezet

Nem kell azonnal gyógyszert szedni

Több mint húsz éves háziorvosi munkám során gyakran találkozom olyan esetekkel, amikor stresszes, feszített tempóban dolgozó pácienseimnél egy rutinvizsgálat vagy laborvizsgálat során derül fény valamilyen betegségre. Ilyenkor belgyógyászként azzal tudom megnyugtatni őket, hogy a világ legcsodálatosabb és leghálásabb szerkezete az emberi szervezet, ami végsőkig próbálja kompenzálni a rossz hatásokat, és amint odafigyelnek rá, igyekszik regenerálódni.

Pár évvel ezelőtt például egy 52 éves páciensemnek a jogosítvány hosszabbításához készített laborvizsgálatból derült ki, hogy magas lett vércukorszintje. A kezdeti kétségbeesés után, részletesen megbeszéltem vele, hogy nincs minden veszve, még időben vagyunk. Nem kell azonnal gyógyszert szedni, adjon magának három hónapot! Tanácsaimnak megfelelően változtasson az étrendjén és kezdjen el mozogni! A kontrollvizsgálat során a vércukor értéke alacsonyabb lett, sőt még a koleszterin és a triglicerid értékei is sokkal jobb értéket mutattak, ráadásul négy kilót fogyott. Azóta is minden hajnalban megy a budai hegyekbe nordic walkingozni, fiatalosabb, mint öt évvel ezelőtt, további öt kilót fogyott és gyógyszermentesen él.

Stresszcsökkentés alkohollal – hová vezet?

Szintén személyes példa, amikor egy férfi betegem a napi munkahelyi stressz levezetéseként éveken át minden este megivott egy üveg fehérbort.  Az éves menedzserszűrésen szembesült a drámai ténnyel, hogy a májenzimjei a normál értéknek tízszeresei, az ultrahangvizsgálat során pedig kezdődő májzsugor képét látták. A vizsgálatok után hetente találkoztunk és beszéltünk arról, hogy akár még egy-két konyakosmeggy alkoholtartalma is végzetes lehet számára. Közösen próbáltunk megoldást találni, hogy milyen más módon tudná a feszültséget oldani. Megállapodtunk, hogy hazaérve mindennap sétáljon a feleségével fél órát, ezalatt beszéljék át a napi eseményeket és megnyugodva, fizikailag is elfáradva üljenek le a közös vacsoraasztalhoz.

A máj szervezetünk egyik leghálásabb szerve. Ha nem mérgezzük (pl. alkohollal), pár hónap, de akár pár hét alatt is regenerálódik, és újult erővel végzi a dolgát. Az példaként említett úrnak nemcsak a májenzimértékei rendeződtek, de a házassága is megújult. Nemrég ünnepelték 20. házassági évfordulójukat, természetesen alkoholmentes pezsgővel koccintottak egymás egészségére.

„Mi az, ami egészséges? A helyes mérték. Figyelj oda a jelekre, amit a szervezeted küld!” – Thomas Pfeifer

A health coaching segít feltárni a négy fő pillér egyensúlyának felborulásához vezető okokat és személyre szabottan rávilágít az egészségünk megőrzéséhez szükséges változtatásokra és segít megtalálni a lehető legjobb megoldást, hogy az immunrendszerünk minél hatékonyabban vegye fel a küzdelmet a támadásokkal szemben. 

Mindannyian vágyunk arra, hogy gyerekeinkkel minél több közös élményünk legyen, a barátainkkal képesek legyünk hosszú túrákat tenni vagy akár az ötvenedik házassági évfordulónkon együtt ropjuk a táncot az unokáinkkal! Ennek eléréséhez már idejekorán meg kell tennünk az első lépéseket! Aktív, egészséges élettel, fitt testi és mentális egészséggel minden esélyünk megvan arra, hogy minél tovább élvezhessük az élet apró örömeit és még sok-sok új élménnyel gazdagodjunk.

A cikk szerzője Dr. Hufnágl Ágnes, belgyógyász szakorvos, háziorvos, a Health Coach Központ szakértője