Mangel Berény

 
klinikai szakpszichológus, coach
Mangel Berény formális fotó

Az egészséggel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos gondolkodásomat három, az életpályámat is meghatározó életszakasz formálta.

Élsportolóként több korosztályos és felnőtt világversenyen vettem részt, ifjúsági Világ- és Euróbajnokként 1998-tól bekerültem a felnőtt válogatottba és később a 2000. évi Sydney Olimpia versenyzői keretébe is. Testközelből láttam és tapasztaltam, hogyan kapcsolódik össze az élsport és a testtudatosság. Nap mint nap abban éltem, hogyan lehet tudatosan feszegetni a fizikai teljesítőképességünk, és így az egészségünk határait. Csak évekkel később ismertem fel, hogy az „élsportolói testtudatosság” akkoriban szinte kizárólag a fizikai teljesítményről, és kevésbé az egészségről szólt.

A sportkarrierem lezárulta, és az egyetem elvégzése után majdnem egy évtizeden keresztül klinikai szakpszichológusként dolgoztam. A pszichológusi munkában felemelő élmény volt megtapasztalni, hogy a pszichoterápia mennyit segíthet a hangulatzavarok, szorongásos zavarok, stresszkezelési- és egyéb problémák kezelésében. Ugyanakkor egyre világosabb lett számomra az is, hogy a hatékonyabb megelőzéshez, vagy az átmeneti javulás és az életminőség fenntartásához sok esetben a pszichoterápiás módszertan önmagában kevés.

Új felismeréseket, új távlatokat hozott a coaching módszertan, amit nagyjából 6 évvel ezelőtt ismertem meg, és kezdtem alkalmazni egyéni- és csoportos fejlesztési folyamatokban. A coaching módszertan hatékonyan támogatja a tudatos változást, a felelősségvállalást és a különböző személyes- és üzleti célok hatékony elérését. Azonban megfelelő szintű testi-, lelki- és szellemi energia nélkül nehéz valódi változásokat elérni. Senki sem képes hosszú távon jól végezni a munkáját, jól vezetni csapatokat vagy cégeket, egészségesen kapcsolódni a szűkebb és tágabb környezetéhez, jól érezni magát a kapcsolataiban anélkül, hogy tudatosan és felelősen tekintene magára, saját testi- és lelki egészségére.

Karrier

2020 –FREESTYLE Consulting Szervezetfejlesztő Kft., pszichológus, szervezetfejlesztő, coach
2015 – 2020NEOSYS Szervezetfejlesztő Kft., coach, tanácsadó
2014 – 2015Szociális képzések rendszerének modernizációja, tréner / TÁMOP 5.4.10.
2009 – 2013OORI Tündérhegyi Pszichoszomatikus- és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály, klinikai szakpszichológus
2006 – 2009Péterfy Sándor Utcai Kórház Krízis Intervenciós és Pszichiátriai Osztály, pszichológus

Végzettségek, képzések

2001 – 2006ELTE PPK – pszichológia szak
2002 – 2004Magyar Pszichodráma Egyesület – pszichodráma asszisztensi fokozat
2006 – 2010Debreceni Egyetem – klinikai szakpszichológus képzés
2014 – 2015Neosys 1 éves Coach Master képzés, Budapest