Kocsis Viktória PhD

 
health coach, mindfulness- és stresszkezelés-szakértő, közgazdász

Már tinédzser koromban is nagyon foglalkoztatott az ember működése. Végül erős matekos gondolkodásomra támaszkodva a Corvinus Egyetemen kötöttem ki, ott is doktoráltam közgazdászként. Ezt követően 10 évig Hollandiában adtam tanácsot az államigazgatásban és nagyvállalatoknak. Ezalatt több mint egy tucat tudományos cikket publikáltam többedmagammal.

A közgazdász létem mellett azonban éreztem, emberekkel szeretnék foglalkozni. Már az egyetem alatt elkezdtem közgazdaságtant tanítani. Mivel egyetemista korom óta jógáztam, Hollandiában elvégeztem az Iyengar jógaoktatói képzést és hamar el is kezdtem jógát oktatni. Kint elérhetővé vált számomra számos nyugati, kutatásokon alapuló testtudatossági módszer, amellyel kibővítettem klasszikus jóga tanulmányaimat. Hollandiában kezdtem el meditációval is foglalkozni.

Bár jógáztam és naponta kerékpároztam, a munkám ettől még durván stresszes volt. Így saját bőrömön – fáradékonyságon és gyakori has- és hátfájáson keresztül – tapasztaltam meg, hogy az egészség nem magától értetődő. Igazán ekkor értettem meg, hogy a testünk, az érzelmeink és a szellemünk összefüggnek egymással, és igenis az én feladatom a közöttük lévő fenntartható egyensúly megteremtése. Azóta tudatosan étkezem, a jóga mellett úszom és kerékpározom, rendszeresen meditálok és relaxálok. Éves szabadságom legfontosabb része egy minimum 10 napos csendes meditációs elvonulás.

Amikor 2016-ban hazaköltöztem, döntési helyzetbe kerültem: melyik szakmámnak szenteljem az életem? Rájöttem, az emberek sokkal jobban érdekelnek, mint a számok. A jóga, a mindfulness és a wellbeing mellett döntöttem, megtartva tudományos érdeklődésem a mögöttük meghúzódó mostanra már fél évszázadnyi kutatási eredmények iránt.

Közel 20 éve tanítok rendszeresen jógát csoportos és egyéni foglalkozásokon. Céges környezetben 2010 óta tartok jógakurzusokat és 2017 óta mindfulness- és stresszkezelés-tréningeket is. Privát környezetben oktatok mindfulness-t és stresszkezelést menedzsereknek és élsportolóknak. 2021 óta health coachként viszek egyéni folyamatokat, szervezek és tartok céges egészségnapokat és indulása óta vezetem a Health Coach Akadémia képzési programjait.

Munkám során a célom, hogy személyre szabott és a hétköznapi életben könnyen beilleszthető eszközöket és megoldásokat kínáljak, amik segítségével tudatosabbá válhatunk a saját egészségünkkel kapcsolatban, elindíthatjuk a szükséges változásokat, és felelős, informált döntéseket tudunk meghozni annak további megőrzésében.

Karrier

2021-Health Coach Központ, partner, szakmai vezető, Health Coach Akadémia vezetője, health coach, mindfulness- és stresszkezelés-szakértő
2020-Freestyle Consulting Szervezetfejlesztő Kft., partner, mindfulness és stresszkezelés szakértő, health coach
2017-Yogayoga Budapest, tulajdonos, jóga- és mindfulnessoktató
2012-2016Közgazdász tanácsadó, SEO Amsterdam Economics, Amszterdam, Hollandia
2007-2011Közgazdász kutató és tanácsadó, CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis, Hága, Hollandia
1995-2005Egyetemi oktató, Budapesti Corvinus Egyetem

Végzettségek, képzések

2023-Pszichodráma asszisztensi képzés, Magyar Pszichodráma Egyesület
2021Health Coach, Dr. Sears Wellness Institute, USA
2005-napjainkigMindfulness- és jógatréningek, -elvonulások nemzetközi mesterekkel (Donna Farhi, Giovanni Felicioni, Dr. Khammai Dhammasami, Beth Upton Anuttara)
2017-2018Meditációoktató, Pandita Meditációs Központ (dr. Czike Klára)
2008-2011„Somatic” jógaoktató, Yogayoga Amsterdam
2005-2008„Iyengar” jógaoktató, BKS I Yoga Institute, Amsterdam
2001-2005Közgazdaságtan PhD, Budapesti Corvinus Egyetem
1991-1998Közgazdász, MSc, MPhil, Budapesti Corvinus Egyetem