Dr. Gergely Szabolcs

 
sebész, health coach, táplálkozási és testedzés szakértő

Mai rohanó világunkban, melyet egészségügyi szempontból katasztrofális egészségügyi mutatók, káros táplálkozási szokások, túlzott stressz, mozgáshiány, és ezek következtében mentális és  szervi betegségek  jellemeznek, egyre fontosabb lenne felismerni, hogy egyéni felelősségvállalással, aktív cselekvéssel  milyen erőteljes változás érhető el az említett területeken.

Hiszem, hogy életünk egy adott fontos szakaszában és azt követően a legjobb befektetés a saját egészségünk, mely teljes és boldog életet, kiteljesedő fizikai és szellemi teljesítőképességet, aktív és örömteli életvitelt biztosít majd számunkra. Az egészségügyi ellátórendszerek többsége nem tud elég hangsúlyt fektetni a megelőzésre, ezáltal túlnyomórészt a már meglévő egészségügyi problémák és betegségek tüneti kezelésére  szorítkozik, mintegy tűzoltás jelleggel.

Minden probléma és tünet egy újabb diagnózis lesz, melyet egy újabb gyógyszer felírása követ, anélkül, hogy a háttérben álló okokkal érdemben foglalkoznának.  Ez a forgóajtó jellegű, betegeket és orvosokat egyaránt beszippantó , „betegségügy” kialakulásához vezet számos országban, valódi egészségügy helyett. A rendszer szereplői a „mit szedjek” és „mit írjak fel”  szemléletek csapdájában vergődve nem tudnak érdemi változásokat elérni, holott a beteg oldalon „mit tegyek”, orvos oldalon pedig a „mit magyarázzak és tanítsak”  szemlélet egész más eredményt hozhatna.

Az egészséget holisztikus szemlélettel közelítve, annak pilléreire fókuszálva a problémák kiváltó okát megtalálva és korrigálva egy egész más világba jutunk. Táplálkozás, testmozgás, mentalitás és életvitel az egészség négy pillére, melyekre koncentrálva, aktív cselekvéssel a legtöbb krónikus szervi betegség és szellemi probléma javítható illetve megelőzhető, a gyógyszerigény csökkenthető illetve megszüntethető. Energia szintünket, szellemi és fizikai teljesítményünket fokozhatjuk, immunrendszerünket javíthatjuk – ezzel a COVID-19 mellett egyéb járványok esetén sem leszünk kiszolgáltatottak –,  egészséges élettartamunkat növelhetjük. 

26 év klinikai praxisom sebészetben, sportolói pályafutásom és sportorvosi képzésem segítettek ezek felismerésében, majd egy akkreditált Health Coach diploma megszerzésével konszolidáltam ezen elvek gyakorlatban való hatékony alkalmazását, melyet a Health Coaching mellett klinikai praxisomban is képviselek.

Gyermekkorom óta jelenleg is versenyszerűen sportolok, országúti kerékpározásban és sífutásban amatőr versenyeken dobogós eredményeket értem el, edzéstervezés terén amatőr kerékpáros versenyzők  felkészítését irányítom, akik szintén dobogós eredményeket mondhatnak magukénak.

Karrier

2021-Freestyle Consulting, Certified Health Coach
2021 –Medicover Kórház, Sebészet
2007-2021Sebész Főorvos, Hinchingbrooke Hospital, Huntingdon, Anglia, Egyesült Királyság
2013-2018College Tutor – Royal College of Surgeons of England, Hinchingbrooke Hospital
2005-2007Norfolk & Norwich University Hospital, Anglia, Egyesült Királyság – szakorvosi munkám során a laparoszkópos minimál invazív epe-, reflux- és sérv sebészetben szereztem kiemelkedő tapasztalatot
2003-2005Országos Baleseti Intézet, Hasi Sebészeti osztály
1998-2003Szent László Kórház, Sebészeti osztály
1994-1998SOTE I. számú Sebészeti Klinika

Végzettségek, képzések

2021Certified & Accredited Health Coach, dr Sears Wellness Institute, USA
2019Posztgraduális diploma Sport- és testedzésorvostanból – University of South Wales, Egyesült Királyság
2008Systematic Reviews, Research Methodology – University of Oxford, Egyesült Királyság
2000Sebészet szakvizsga, jeles minősítéssel